Skip to main content

HARYANA POLICE EXAM NOTES

सबसे अधिक गौ वंश वाला जिला कोन सा है ?
उत्तर :- सिरसा
2) सबसे अधिक भैंसों वाला जिला कौन सा है ?
उत्तर :- जींद
3) राज्य का पहला पशु विज्ञान केंद्र कहाँ है ?
उत्तर :- कैथल
4) गाय के दूध का प्लांट कहाँ पर है ?
उत्तर :- कुरुक्षेत्र
5) हरियाणा पशु चिकित्सा परीक्षण केंद्र कहाँ है ?
उत्तर :- हिसार
6) राष्ट्रीय अश्व अनुसंधान केंद्र कहाँ है ?
उत्तर :- हिसार
7) केंद्रीय भैंस अनुसंधान केंद्र कहाँ है ?
उत्तर :- हिसार
8) हरियाणा में पशुओं का सबसे बड़ा मेला कहाँ लगता है ?
उत्तर :- जहाजगढ़ (झज्जर)
9) सबसे कम गौ वंश वाला जिला कौन सा है?
उत्तर :- रेवाड़ी
10) सर्वाधिक घोड़े किस जिले मे है?
उत्तर:- करनाल


11) राष्ट्रीय डेयरी अनुसंधान  केंद्र कहाँ है?
उत्तर :- करनाल

12) पालतू पशु चिकित्सा केंद्र व परीक्षण चिकित्साल्य कहाँ पर है?
उत्तर :- पंचकूला

13) सबसे कम भैंस वाला जिला कौन सा है?
उत्तर :- पंचकूला

14) सबसे कम पशुधन वाला जिला कौन सा है?
उत्तर :- पंचकूला

15) हरियाणा में सबसे अधिक भेड़ो और बकरी वाला जिला कौन सा है?
उत्तर:- भिवानी

16) पशुधन बीमा योजना की शुरुआत कब हुई?
उत्तर:- 26 जुलाई 2016

17) पशुधन बीमा योजना की शरुआत किसके द्वारा की गई?
उत्तर:- श्री ओमप्रकाश धनखड़

18) हरियाणा की प्रसिद्ध मुर्रा नस्ल भैंसों को क्या कहते है?
उत्तर :- काला सोना

19) हरियाणा में पशुधन विकास बोर्ड की स्थापना कब हुई?
उत्तर:- 2007 - 2008

20) राज्य पशु बीमा योजना किन पशुओं के लिए उपलब्ध है
उत्तर :- 12लीटर से अधिक दूध देने वाले पशुओं के लिए





21) किस बीमारी में पशु के थनों में पम्प द्वारा हवा भरने से लाभ पहुँचता है?
उत्तर:- दुग्ध ज्वर

22) किस बीमारी के कारण पशुओं के प्रकृतिक छिद्रों से खून निकलने लगता है?
उत्तर :- जहरी बुखार

23) जहरी बुखार किस कारण होता है?
उत्तर:- बेसिलस एन्थेसिस।

24) गिल्टी रोग का टीका पशु को कितने अंतराल पर लगाना चाहिए?
उत्तर:- प्रत्येक वर्ष

25) माता रोग किस कारण होता है?
उत्तर:- विषाणुओं के कारण

26) दुग्ध ज्वर किसकी कमी में होता है?
उत्तर :- कैल्शियम

27) वर्षा के बाद कौन सा ज्वर फैलता है?
उत्तर :- पोंका या पोंकनी

28) थन फटने या पशु के बच्चे द्वारा काटे जाने पर कौन सी मरहम लगानी चाहिए?
उत्तर:- बोरिक एसिड

29) घोड़े की नाड़ी प्रति मिनट कितनी होती है?
उत्तर:- 36 - 42

30) किस रोग में पशु की मृत्यु 6 से 24 घण्टे में हो जाती है/
उत्तर:- दुग्ध ज्वर


BEST BLOG BY UNIQUE GROUP FOR SARKARI NAUKRI,www.uniqueinstitutes.org ,shailesh pathak

Comments

Popular posts from this blog

kurukshetra university syllabus engg 3rd ,4th sem

B.Tech 3rd Semester MATH-201 E MATHEMATICS - III L T P Theory : 100 Marks 3 1 - Sessional : 50 Marks Total : 150 Marks Duration of Exam : 3 Hrs. UNIT – I Fourier Series : Euler’s Formulae, Conditions for Fourier expansions, Fourier expansion of functions having points of discontinuity, change of interval, Odd & even functions, Half-range series. Fourier Transforms : Fourier integrals, Fourier transforms, Fourier cosine and sine transforms. Properties of Fourier transforms, Convolution theorem, Perseval’s identity, Relation between Fourier and Laplace transforms, Fourier transforms of the derivatives of a function, Application to boundary value problems. UNIT-II Functions of a Complex Variables : Functions of a complex variable, Exponential function, Trigonometric, Hyperbolic and Logarithmic functions, limit and continuity of a function, Differentiability and analyticity. Cauchy-Riemann equations, Necessary and sufficient conditions for a function to be analytic, Polar form of the …

kurukshetra university syllabus engg ist sem ,2nd sem

MATHEMATICS-I (COMMON FOR ALL BRANCHES) L T P Theory: 100 Marks 4 1 - Sessional: 50 Marks Total: 150 Marks During of exam : 3 Hrs. UNIT-I Applications of Differentiation : Taylor’s & Maclaurin’s series, Expansion by use of known series, Expansion by forming a differential equation, Asymptotes, Curvature, Radius of Curvature for Cartesian, Parametric & polar curves, Centre of curvature & chord of curvature, Tracing of Cartesian & polar curves (standard curves). UNIT – II Partial Differentiation & its Applications : Functions of two or more variables Partial derivatives, Total differential and differentiability, Derivatives of composite and implicit functions, change of variables. Homogeneous functions, Euler’s theorem, Jacobian, Taylor’s & Maclaurin’s series for functions of two variables (without proof), Errors and approximations, Maxima-minima of functions of two variables, Lagrange’s method of undetermined multipliers, Differentiation under the integral sign.…

syllabus of kUK ENGG ELECTRONICS 7TH ,8TH

B.TECH VIIth SEMESTER VLSI DESIGN (ECE-401E) L T P Theory : 100 3 2 - Sessional : 50 Time : 3Hrs UNIT 1 : NMOS & CMOS Fabrication Process Sequence, Basic electrical properties of NMOs & CMOS inverters, MOS Design Process : Stick Diagram & Design rules. UNIT 2 : Delay in MOS Circuits, Scaling of MOS Circuits, Some design examples, inverter, NAND gates, Multiplexer, Logic Function Block. Introduction to physical design of IC’s Layout rules & circuit abstractor, Cell generation, Layout environments, Layout methodologies, Packaging, Computational Complexity, Algorithmic Paradigms. UNIT 3: Placement : Partitioning, Floor planning, Placement. Routing : Fundamentals, Global Routing, Detailed Routing, Routing in FPGA’s. UNIT-4: Performance issues in Circuit Layout : Delay models, Timing Driven placement,TimingDrivenRouting,Via Minimization, Power Minimization, other issues. NOTE: The question paper shall have eight questions in all organized into four sections, each section ha…